Rekonstrukce bytu: Nadčasový koncept, důmyslné detaily a pryč s hluchými prostory, které interiér dusily

0
35
The sun is setting painting the clouds in vibrant colors. In the foreground modern architecture, a newly built housing high rise.

Dvě ložnice, poměrně velká koupelna, denní zóna v jedné linii, přičemž obývací pokoj lze od kuchyně s jídelnou oddělit. Takto vypadá byt na rušné ulici v centru Bratislavy po rekonstrukci. Přeměna vzešla z dílny architektů Andreje Šaba a Samuela Zemana z ateliéru NOIZ.SK a prostoru bytu dala po mnoha letech šanci nadechnout se.

Původní třípokojový byt na Šancově ulici u Račianského mýta byl sice prostorově velkorysý, ale plocha 125 metrů čtverečních zde byla neprakticky udušená. Z maličkého vchodu se vcházelo do velké centrální haly, ze které směřovaly dveře do jednotlivých místností.

Bratislavský byt s parketami a dlouhou šedou linkou
Barevná kombinace bílé, dřevěných parket a šedé kuchyňské linky s ocelovou zástěnou působí čistě a vzdušně. Zdroj: Tomáš Huliman

Celkově se zde nacházely minimálně čtyři hluché prostory, například předsíň před vstupem do koupelny nebo dva malé technické prostory mezi ložnicí a kuchyní. Dnes už ani jeden z nich neexistuje. Díky odstranění příček vznikl opravdu velkorysý byt – s dostatkem prostoru i světla.

„Cílem rekonstrukce bytu u Račianského mýta bylo vytvoření vzdušnějšího a prosvětlenějšího prostoru denní části. Odstraněním příček a spojením bývalé kuchyně orientované do rušné Šancové ulice, haly a pokoje orientované do vnitrobloku jsme vytvořili rozlehlý, oboustranně prosvětlený denní prostor obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou. Noční část bytu sestává z hlavní ložnice propojené přes šatník s koupelnou a pokoje pro hosty – pracovny,“ vysvětlují architekti Andrej Šabo a Samuel Zeman.

Bratislavský byt s parketami a dlouhou šedou linkou
Kuchyňská linka má místo horních skříněk jen polici, což opticky zvýrazňuje zbytky po odstranění příček. Zdroj: Tomáš Huliman

Nadčasovost a detaily, které překvapí

Hlavním mottem architektů z ateliéru NOIZ.CZ je vytvářet současnou architekturu s nadčasovým konceptem. Zajímavé a pro moderní život pohodlné interiéry se jim daří vytvářet díky bohatým zkušenostem a také kvůli úspěšné spolupráci architektů a dlouholetých přátel. Při návrhu přeměny bytu na Šancové hrají velkou roli i detaily, které dotvářejí estetickou hodnotu i funkčnost prostoru.

Worker applies pvc membrane roller on roof very carefully. Correct welding with hand-welder, corner.

Nejdominantnější částí bytu po rekonstrukci je denní zóna. Barevná kombinace bílé, dřevěných parket a šedé kuchyňské linky s ocelovou zástěnou působí čistě a vzdušně. Kuchyňská linka má místo horních skříněk jen polici, což opticky zvýrazňuje zbytky po odstranění příček. Přesto není o úložné prostory nouze – linka je dlouhá a naproti ní stojí kuchyňský ostrůvek se spoustou zásuvek. V části, kde byla kdysi hala, je dnes jídelní část kuchyně a vedle ní obývací pokoj s knihovnou, kde je v případě potřeby soukromí možné zavřít dveře.

Z ložnice přímo do koupelny

Dalším chytrým řešením je přechod z ložnice přímo do koupelny – domácí tak nemusí přecházet přes ostatní místnosti. Díky odstranění zbytečné předsíně před koupelnou vznikla větší koupelna se zajímavě položeným umyvadlem. Není otočeno ke zdi, ale směrem do prostoru, za ním se rýsuje sprcha. Na stěnách a podlaze v koupelně je cementová stěrka.