Agávový sirup je skvělé rostlinné sladidlo: Tyto 4 důvody vás přesvědčí

3
99

Agáve se jako rostlina používá už celá tisíciletí a má různorodé využití… od potravy, přes palivo až po přístřeší a další. Jedním z jejích produktů je také sladký agavový sirup, který je až o 25% sladší než bílý cukr. Proč ještě je skvělým rostlinným sladidlem?

Z agáve tequila, ale také sirup a další…
O agáve spíše slyšíme v kontextu její nejběžnější fermentované podoby, tequily. Ale agáve se jako rostlina používá už celá tisíciletí a má skutečně působivé využití v různých oblastech života. Jak informuje portál midbodygreen.com, zajímavostí je také to, že na světě existuje až 300 druhů agáve, z toho až 250 v Mexiku. Jedním ze skvělých produktů této rostliny je i agavový sirup, který je dokonce o 25% sladší než nejběžněji používané sladidlo, bílý cukr.

Agávový sirup má řadu výhod oproti jiným sladidlům
Přestože by se mnozí domnívali, že kvůli své sladkosti nemá své místo ve zdravém stravování či životním stylu, mýlili by se. Právě agavový sirup je výbornou alternativou k oslazení receptů a současně poskytuje řadu výhod, které jiná, běžně dostupná sladidla nemají. Tyto 4 důvody vás přesvědčí.

Je čistý a rostlinný
Jak informuje portál, ačkoli si mnoho z nás myslí, že sladidla jsou jen přirozeně veganská, skutečnost je taková, že čistě rostlinné sladidlo je obtížné sehnat. Ale agávový sirup, konkrétně ten, který je získán z jádra modré odrůdy agáve, která se pěstuje právě v Mexiku, je skutečně čistý a rostlinný a pěstuje se udržitelným způsobem. Proto pečlivě čtěte etikety.

Je nízkoglykemický
Navzdory faktu, že je o 25% sladší než bílý cukr, má paradoxně nízký glykemický index. Čili jeho konzumací nedojde ve vašem těle ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Obsahuje přírodní vlákna známá jako fruktány, které se v aktuálních studiích pojí často s metabolismem a řízením tělesné hmotnosti. Kromě toho stačí opravdu jen trochu agávového sirupu, abyste pocítili sladkost. Pro srovnání, asi ¾ šálku agáve má stejnou sladkost jako celý šálek bílého cukru.

Je sladký a všestranný
Agávový sirup můžete použít v různých receptech. Můžete ho přidat do oblíbeného smoothie, kaše z ovesných vloček, do jiných cereálií, nápojů, koláčů a jiných sladkých dobrot. Dokonce v těchto chladnějších dnech ho můžete přidat i do polévek jako je například veganská krémová rajčatová polévka.

Podpoříte tím malé pěstitele, farmáře
Malí farmáři, kteří soupeří s většími silami v cukrovarnickém průmyslu, mají často potíže udržet své farmy nad vodou. To je důvod, proč zdravá organická agáve az ní agávový sirup není jen sladší volba, ale také s větším účinkem.