7 zdravých tipů, díky kterým novoroční předsevzetí opravdu fungují

3
114

Ať už vás po svátcích trápí těsnější oblečení nebo jste si dali novoroční závazek vykročit do nového roku o kousek zdravěji, zkuste svůj metabolismus nastartovat pořádnou dávkou ovoce a zeleniny.

Skvělý recept na to, jak vykročit tím správným, zdravějším směrem a v tomto předsevzetí i vydržet, si pro vás připravila oblíbená foodblogerka Surová dcerka. Namísto držení přísných diet to letos vyzkoušejte raději takto:

1) Pro tělo představuje každá náhlá změna jídelníčku velký stres, proto na ni může reagovat negativně. Chcete-li se vyhnout jojo efektu v důsledku hladovění, jděte na to postupně.

2) Nemusíte se hned vzdávat vašich oblíbených jídel, abyste po náročné zimě shodili pár kilo. Sledujte však množství, které během dne zkonzumujete. Důležité je také přijímat dostatek tekutin.

3) Aby váš metabolismus fungoval opět na plné obrátky, potřebujete hlavně dostatek vitamínů a vlákniny. Denně byste měli zkonzumovat minimálně dvě dávky ovoce a zeleniny.

4) Skvělým pomocníkem na cestě za zdravím jsou například čerstvé šťávy. Pokud si je nestíháte připravit doma, zkuste ty od značky K-Bio. Pomohou vám odlehčit jídelníček zdravým a chutným způsobem. A co je velké plus, neobsahují barviva, chuťové zvýrazňovače ani umělá aromata.

5) Nezapomínejte na pohyb. Stačí, když si každý den dopřejete půlhodinovou procházku, namísto výtahu budete používat schody nebo se na nákup vyberete pěšky. Každý krok se počítá.

6) Zařaďte do svého jídelníčku zdravější verze oblíbených receptů. Připravte si například zdravé červenočervené rizoto. Červená řepa obsahuje množství vitamínů, vápníku, fosforu a železa, proto je mimořádně vhodná zejména pro ženy.

7) Pokud hledáte něco rychlého a lehkého, čím můžete pohostit i kámošky, zkuste třeba netradiční recept na pomerančový tart od známé foodblogerky Surové dcerky. Zaručeně vám zažene chuť na sladké.

Pomerančový tart á la „Surová dcerka“
Těsto:

200 g hladké pšeničné mouky

100 g rostlinného másla

70 g moučkového cukru

¼ ČL soli

2,5 g psyllia – vláknina ze jitrocelu

30 ml vody

Pomerančový curd:

560 ml K-Bio pomerančové šťávy

60 g krystalového cukru, špetka soli

60 ml citrónové šťávy

50 g kukuřičného škrobu

100 g másla

pomeranč a citron na ozdobu

7 zdravých tipů, díky
7 zdravých tipů, díky
ZDROJ KAUFLAND
Postup:

Hladkou mouku a máslo smícháme tak, aby vzniklo těsto s konzistencí jako mokrý písek. Můžeme použít kuchyňský robot s listovým nástavcem. Přidáme cukr a sůl a smícháme.

Smícháme psyllium a vodu. Když vznikne hustý gel, přidáme ho do mísy se těstem. Vše lehce promícháme a když se začne těsto tvarovat, vypracujeme ho hladce na pracovní desce. Z těsta vytvarujeme bochník, zabalíme do potravinářské folie a necháme 4 hodiny nebo přes noc odpočinout.

Těsto ručně prohněteme, aby změklo. Formu na koláč o průměru 27cm vytřeme máslem nebo olejem. Z těsta vytvarujeme placku a na pomoučněném vále válíme tak, aby pokrylo celou formu i se stranami. Přendáme ho s pomocí válečku do formy a jemně jej upěchujeme. Přebytečné okraje odkrojíme a dno těsta propícháme vidličkou.

Takto připravené těsto necháme asi půl hodiny v chladničce. Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a korpus pečeme 30 minut. Necháme ho vychladnout. Než chladne, připravíme pomerančový curd.

V hrnci přivedeme k varu 500 ml K-Bio pomerančové šťávy s cukrem a špetkou soli. V misce smícháme zbylých 60 ml pomerančové šťávy, citrónovou šťávu a kukuřičný škrob. Za stálého míchání přidáme do vroucí pomerančové šťávy. Jakmile směs zhoustne, stáhneme ji z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené máslo. Pomerančový curd vlijeme ho korpusu, zarovnáme a necháme v chladničce ztuhnout pár hodin. Koláč dozdobíme čerstvými citrusy a krájíme ostrým nožem.